Hoe gevaarlijk is het coronavirus?
Dat het virus voor veel mensen gevaarlijk is, is inmiddels wel duidelijk. Hoe gevaarlijk precies valt alleen moeilijk te zeggen. Dat komt vooral omdat we nog niet veel over het coronavirus weten.
Allereerst verschilt het gevaar per persoon: voor mensen uit de risicogroep is het virus extra gevaarlijk, voor mensen daarbuiten minder.
Niemand weet hoeveel mensen in Nederland aan het virus zullen overlijden. Dat komt omdat het sterftecijfer moeilijk te bepalen is. We weten weliswaar hoeveel mensen aan het virus zijn overleden, maar we weten niet hoeveel mensen besmet zijn. De meeste mensen zullen namelijk niet getest worden op covid-19.
Het is bovendien nog onduidelijk hoe snel de ziekte zich verspreidt en in hoeverre we de verspreiding kunnen afremmen. We weten niet wat de zomer met het virus doet. En of de druk op de zorg beheersbaar blijft. Of wanneer er een geneesmiddel of vaccin beschikbaar komt.

Voorzichtige schattingen
Slechts op basis van de eerste cijfers uit onderzoeken is een voorzichtige inschatting te maken. Scenario’s met en zonder de snelle uitvinding van een vaccin. Zonder een vaccin zouden in het ‘gunstigste’ geval (met een sterftecijfer van 0,3 procent) meer dan 30 duizend doden vallen. Ter vergelijking: in een heftig griepseizoen eist de griep in Nederland zo’n 10 duizend mensenlevens.
Maar met een sterftecijfer van 1 procent en een hoger aantal besmettingen, kan het dodental al gauw oplopen tot, opnieuw een grove schatting, 137 duizend.
Een werkend vaccin dat op grote schaal inzetbaar is, zou het aantal doden flink kunnen beperken. In het gunstigste scenario zou het aantal doden in Nederland dan zelfs onder de 10 duizend kunnen blijven, minder dus dan in een heftig griepseizoen.