24 oktober 2019

Op bedevaart naar Lourdes

Van 6 tot 11 oktober 2019 organiseerde het Katholiek Dovenpastoraat een zorgbedevaart naar Lourdes. 14 bewoners van De Gelderhorst zijn ook mee geweest, samen met 75 andere dove en slechthorende mensen uit Nederland.

Lourdes is voor katholieke mensen een hele bijzondere plaats. Ongeveer 160 jaar geleden heeft Maria zich maar liefst 18 keer laten zien aan een klein en arm meisje Bernadette Soubirous. In de jaren daarna kwamen er steeds meer mensen naar dit kleine dorpje in de Franse Pyreneeën. Lourdes groeide uit tot een van de grootste katholieke bedevaartplaatsen in de wereld.

In Lourdes had de groep een vol programma. Er waren verschillende kerkdiensten, er werd meerdere keren een bezoek gebracht aan de grot waar Maria zich heeft laten zien aan Bernadette, er werd een kruisweg gelopen, tijdens een stadswandeling werden de plaatsen bezocht die belangrijk zijn geweest in het leven van Bernadette zoals het woonhuis en de begraafplaats waar de familie Soubirous begraven is.
Ook werd er die week een uitstapje gemaakt naar de Pyreneeën, is er gezellig cappuccino gedronken op het terras, werden er souvenirtjes gekocht en was er een speciale Lourdesbingo-avond.

De Lourdesbedevaart is voor iedereen een hele bijzondere week geworden, vooral ook voor de mensen van De Gelderhorst. Sommige mensen zijn al bijna 95 jaar en gingen voor het eerst vliegen. De week naar Lourdes heeft hen echt heel veel gedaan. Met nieuwe energie zijn ze weer thuisgekomen in Ede, waar nu nog veel herinneringen worden opgehaald en nagenoten wordt! Iedereen is dankbaar voor deze geweldige kans!

Astrid van Engeland
Geestelijk verzorger De Gelderhorst