Hulp van het leger in de Gelderhorst
Sinds maandag 21 december hebben we hulp van het leger. Afgelopen donderdag heeft omroep Gelderland hierover een nieuwsbericht gemaakt. De andere media hebben dit opgepakt en er verschijnen verschillende verhalen. Daarom zetten we alle feiten op een rijtje:

Waarom hebben we het leger gevraagd?
2 redenen:
1. Druk op personeel. Bewoners zijn ziek maar ook medewerkers vallen uit.
2. Ervaring met infectieziekten. Bijvoorbeeld met ebola in Afrika maar ze zijn dit voorjaar bij de 1e golf ook ingezet bij andere zorghuizen in Nederland. Ze hebben de praktische knowhow en weten die heel snel toe te passen.

Hoeveel militairen zijn er in de Gelderhorst?
4

Wat doen de militairen in de Gelderhorst?
Ze hebben de Gelderhorst opgedeeld in een schoon en besmet deel met alle daarbij horende looproutes, omkleedruimtes enz. Ze begeleiden de medewerkers om strak met de regels om te gaan. Het wordt ook duidelijk gemaakt waarom de strakke regels nodig zijn.

Lopen de militairen in uniform?
Ja, het zijn militairen.

Wat vinden de medewerkers en bewoners er van dat er militairen zijn?
De militairen hebben zich aan praktisch aan alle medewerkers voorgesteld. De samenwerking verloopt prima en het wordt als positief ervaren dat er zoveel ervaring is binnengehaald.

Hoe lang blijft de inzet nodig?
We verwachten op korte termijn resultaten te zien. Maar met deze pandemie zijn we nergens zeker van.

Wat vinden de militairen van deze klus?
Een betrokken kapitein vertelt: “Een mooie uitdaging. De speciale inrichting van het gebouw stelt ons voor een aantal mooie uitdagingen. De medewerkers zijn heel coöperatief, zij willen echt dat dit slaagt en de meeste zijn heel leergiering. Werken met deze doelgroep is nieuw voor ons maar wel mooi.”

Bekijk het filmpje van Omroep Gelderland met gebaren:
Bekijk het filmpje van Omroep Gelderland met ondertiteling: