Zelfstandig wonen


Op het terrein van de Gelderhorst staan vier woontorens met 117 appartementen voor zelfstandig wonende ouderen. De appartementen zijn bedoeld voor oudere Doven vanaf 50 jaar. U zult zich snel thuis voelen bij de Gelderhorst waar Doven onder elkaar zijn en gebarentaal de standaard is. Zelfstandig wonen betekent dat u huur, gas, water, licht en verzekeringen zelf betaalt. U regelt zelf de verhuizing en richt zelf uw appartement in. Als u zo’n appartement wilt, komt u eerst op een wachtlijst te staan. Aan de hand van uw persoonlijke situatie en de datum van inschrijving wordt uw positie op de wachtlijst bepaald. U huurt een appartement via de Gelderhorst van de eigenaar van het gebouw (Habion of Woonstede).  
Voorbeeld van een appartement Zelfstandig Wonen in de torens achter het hoofdgebouw.

Voorbeeld van een appartement Zelfstandig Wonen in de Pauw.

Even binnenkijken: 

 Voorzieningen

In alle appartementen is een beeldtelefoon aanwezig en zijn er flitslampen. U tekent een huurcontract én kunt een contract voor alarmering nemen. U bent zo op het alarm van de Gelderhorst aangesloten in geval van nood.
Zorg en ondersteuning

Als bewoner van een appartement Zelfstandig Wonen doet u zoveel als mogelijk zelf. Maar als er bepaalde dingen niet meer lukken kunt u hulp krijgen als u een indicatie heeft. Met een indicatie kunt u bijvoorbeeld huishoudelijke hulp, persoonlijke verzorging of individuele begeleiding krijgen. Met individuele begeleiding kunt u bijvoorbeeld hulp krijgen van de maatschappelijk werker of woonbegeleiding ontvangen. Ook is het mogelijk om een maaltijd af te nemen van het restaurant van De Gelderhorst.
Activiteiten

De Gelderhorst organiseert verschillende activiteiten. Tegen betaling bent u welkom bij de verschillende clubs bijvoorbeeld de wandelgroep en de gymclub.
Bewonerscommissie

Zelfstandig Wonen heeft een eigen commissie voor bewoners. Deze bewonerscommissie houdt u op de hoogte van wat er speelt in De Gelderhorst en komt voor uw belangen op.   
Dagbesteding

Als u een indicatie heeft kun u ook dagbesteding ontvangen. Er zijn twee verschillende groepen, de Tulp en de Jasmijn.
Dagbesteding de Tulp

De Tulp is een dagbesteding oudere Doven die zelfstandig wonen. U kunt alleen deelnemen aan de dagbesteding als u een indicatie voor dagbesteding heeft. Samen met andere bewoners brengt u hier de dag door. In de ochtend wordt gezellig met koffie en thee begonnen. Lunchen tussen de middag kunt u in het restaurant of in uw eigen woning. U kunt zelf kiezen wat u die dag wilt doen, het is mogelijk om bijvoorbeeld een creatieve activiteit te doen. Bij de Tulp zijn veel materialen aanwezig waarmee u van alles kunt maken, er is zelfs een werkbank met gereedschap. De aanwezige begeleiders kunnen u hier mee helpen. Maar u kunt op de Tulp ook gewoon gezellig praten of spelletjes spelen met andere bewoners. De indicatie voor dagbesteding vraagt u aan bij de gemeente. Maatschappelijk werk van de Gelderhorst helpt u met het aanvragen als u dat wilt.
 
Dagbesteding Jasmijn

De Jasmijn is een dagbesteding waar zowel bewoners van Zelfstandig Wonen als mensen uit het Zorghuis komen. Deze dagbesteding is een kleinere groep dan de Tulp en is bestemd voor deelnemers met beginnen de dementie en/of een licht verstandelijke beperking. Ook hier wordt gezellig samen koffie gedronken en geluncht. Bij de Jasmijn wordt elke dag een andere activiteit georganiseerd, bijvoorbeeld samen koken. Naast de activiteiten is er ook plaats voor een praatje, een spelletje of iets wat u zelf graag wilt doen. Voor deze dagbesteding heeft u ook een speciale indicatie nodig die u moet aanvragen bij de gemeente. Maatschappelijk werk van De Gelderhorst helpt u met het aanvragen als u dat wilt.Inschrijven/aanmelden

Wilt u zelfstandig komen wonen bij de Gelderhorst? Dan kunt u zich inschrijven voor een appartement en dan komt u op de wachtlijst te staan. Via het inschrijvingsformulier kunt u zich aanmelden voor een appartement. Dit inschrijfformulier kunt u hier downloaden: Inschrijfformulier Zelfstandig Wonen.
Verhuizing naar de Gelderhorst

Als u verhuist naar een appartement Zelfstandig Wonen van De Gelderhorst moet u zichzelf inschrijven bij de Gemeente Ede. Vergeet u niet zelf alle adreswijzigingen door te geven. U geeft zelf uw nieuwe adres door aan uw zorgverzekeraar, uw krant, tijdschriften enzovoorts.
Maatschappelijk werk

Onze maatschappelijk werkers ondersteunen bewoners en toekomstige bewoners. Wij geven antwoord op uw vragen over welzijn, wonen, verhuizen en financiën. Als u zich inschrijft voor een appartement, dan maken wij indien nodig of gewenst een afspraak met u.  We kijken dan wat de mogelijkheden zijn. En we houden u op de hoogte van de wachtlijst. We hebben ook een spreekuur, dan kunt u bij ons komen voor vragen. Als u vragen heeft kunt u contact opnemen via de mail maatschappelijkwerk@gelderhorst.nl.