Vragen en antwoorden over het corona vaccin




1. Is een vaccinatie tegen corona verplicht?

Vaccinatie is niet verplicht. Je kiest zelf of je het wel of niet wilt.
De Gelderhorst stelt het ook niet verplicht maar hoopt wel dat je je laat vaccineren.




2. Waarom zou ik me laten vaccineren?

Een vaccinatie tegen het corona virus beschermt jezelf. Maar ook je familie, vrienden en collega’s en de kwetsbare mensen om je heen.
Als genoeg mensen zijn gevaccineerd kan corona niet meer ongecontroleerd om zich heen grijpen. Dan zijn er minder maatregelen nodig om ervoor te zorgen dat het virus zich niet verspreidt en kan ons eigen leven en het leven op de Gelderhorst weer zo snel mogelijk terug naar normaal. Dat is toch wat we zo graag willen?




3. Ik heb al corona gehad; moet ik me ook laten vaccineren?

De Gezondheidsraad adviseert nu om mensen die al corona hebben gehad ook te vaccineren.




4. Is het coronavaccin wel veilig?

Voor coronavaccins gelden dezelfde strenge eisen als voor andere vaccins. Het vaccin moet veilig en betrouwbaar zijn en goed werken. Het vaccin van BioNTech/Pfizer is op 21 december goedgekeurd voor Nederland door het Europees Geneesmiddelen Agentschap (EMA). Ook nadat vaccins zijn goedgekeurd, worden ze in de gaten gehouden. Er komt een Europees bewakingssysteem om de veiligheid van vaccins in de gaten te houden.




5. Bijwerkingen

Korte termijn bijwerkingen:
Sommige mensen hebben een paar dagen last van spierpijn of koorts. Dat gebeurt vaker bij vaccinaties.

Lange termijn bijwerkingen:
Bij vaccins heb je eigenlijk alleen maar korte termijn bijwerkingen. Lange termijn bijwerkingen zie je eigenlijk nooit. Dit komt omdat het vaccin maar heel kort in je lichaam zit. Het is een training voor je afweersysteem dat direct wordt geactiveerd en daarna breekt het lichaam het vaccin af. Het betekent dat het vaccin NIET nog jarenlang in je lichaam zit. En er dus ook niet verwacht wordt dat er jaren later nog lange termijn effecten zouden kunnen optreden. Dit is bij andere vaccins ook niet het geval. Het zou wel heel gek zijn als dat bij dit vaccin wel het geval is.




6. Kan ik anderen nog besmetten als ik gevaccineerd ben? 

Als je gevaccineerd bent, is de kans groot dat je niet (of minder) ziek wordt na besmetting met corona. Uit de eerste onderzoeken blijkt dat het vaccin van BioNTech/Pfizer de kans op COVID-19 met 95% verlaagt. Op dit moment weten we nog niet of u anderen kunt besmetten als je bent gevaccineerd. Komende tijd wordt dat beter onderzocht.
Het is geen gemakkelijke taak. Om meer te weten, moeten wetenschappers gevaccineerde mensen een hele tijd volgen. Deze proefpersonen moeten regelmatig coronatesten doen, ook als ze geen klachten hebben.




7. Het vaccin is erg snel geproduceerd, is het wel betrouwbaar? 

Veiligheid van het coronavaccin staat bovenaan. Hier gelden strenge eisen voor. Net als bij andere vaccins. Bij twijfel over de veiligheid van een vaccin zou het nooit zijn toegelaten in Nederland. Ook voor de bijwerkingen gelden strenge regels. De voordelen (de werkzaamheid van vaccins) zijn groter dan de nadelen (de bijwerkingen).




8. Hoe kan het dat de ontwikkeling van de coronavaccins zo snel gaat? 

Dat heeft een paar redenen:
a. Wereldwijd werken meerdere bedrijven aan verschillende coronavaccins. Tegelijkertijd delen zij hun kennis.
b. Veel onderzoeken vinden gelijktijdig plaats. En niet na elkaar. Dat scheelt tijd.
c. Onafhankelijke medicijnautoriteiten zetten extra mensen in. Ook beoordelen zij tussentijdse resultaten.




9. Waar kan ik me laten vaccineren?

Zorgmedewerkers horen tot de groep die het eerst wordt gevaccineerd. Dat zijn alle medewerkers van de Gelderhorst. Hoor je tot de groep die aan de beurt is om zich te laten vaccineren? Dan krijg je daar bericht over. In onze regio gaat de GGD het vaccineren organiseren en uitvoeren. Wij krijgen bericht als we aan de beurt zijn. Dit zal na 8 januari 2020 zijn.